Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp

Schansen

 

Kijk voor meer specifieke informatie over een schans bij

 

de Draaierschans,

 

de Roosenboom en

de Nieuwe Achtkant.

 

 

Gemeente Weesp geeft foute informatie aan gemeenteraad en media.

 

Onze stichting werk in geen geval samen met de gemeente als het gaat om de reconstructie van de schansen. Sterker nog, de stichting maakt zich hard voor behoud van de aanwezige natuurwaarden en het noodzakelijke onderhoud aan de bomen wat daar verband mee houd.

Ook op het grotendeels vernietigde bastion de Nieuwe Achtkant dienen volgens ons herstelwerkzaamheden te worden uitgevoerd om zodoende het ruige karakter en daarmee de natuurwaarden aldaar te doen herstellen. Hiervoor loopt momenteel een procedure.

Zoals onze plaatsgenoot bioloog Midas Dekkers al eerder aangaf is het van de zotte om oude bomen te kappen en er miezerige boompjes voor terug te planten. Oude bomen hebben namelijk een veel grotere ecologische waarde.

Ook de mening van Midas Dekkers wordt door de gemeente Weesp in zijn geheel in de wind geslagen.

Uit onderzoeken die in opdracht van de stichting zijn uitgevoerd komt duidelijk naar voren dat de schansen een essentieel jachtgebied vormen voor verscheidene soorten vleermuizen en voor soorten zoals de ringslang, de waterspitsmuis, de rugstreeppad en visssoorten als de kleine modderkruiper, de bittervoorn, de rivierdonderpad en vele algemene soorten hebben de schansen een al even grote waarde. Ook voor een groot aantal vogelsoorten zijn de schansen van groot belang. Gekoppeld aan kraamkolonies van de Gewone Dwergvleermuis, kraamkolonie van de Rosse Vleermuis behoren al deze funcies tot een vaste rust- en verblijfplaats in de zin van artikel 11 van de Flora- en Faunawet.

 

Op alle drie de Schansen wordt door de ringslang overwinterd in de dijklichamen, daarbij vormen de schansen een essentiele schakel voor de metapopulatie ringslangen in en rond Weesp.

De gemeente Weesp is wel degelijk op de hoogte van de onderzoeken en de conclusies, die daarin worden getrokken door ecologen met grote soort specifieke kennis maar negeert dit stelselmatig. Wat de stichting betreft begint het er helaas op te lijken dat de gemeente Weesp ziende blind en horende doof is, jammer ! In het laatse rapport van de gemeente Weesp

met betrekking tot de natuurwaarde op de schansen durft men zelf te beweren dat er nagenoeg geen natuurwaarde aanwezig is op o.a. de Rooseboomschans.

De schansen zijn geen golfbaan, iets wat het wat de gemeente betreft wel moet worden.

Het willen kappen van maar liefst honderd oude zeer grote bomen geeft blijk van geen enkel benul van zaken en duidt erop dat er ook geen enkel respect is voor het leefgebied van de vele soorten, die afhankelijk zijn van de schansen.

De Stichting blijft zich inzetten voor het behoud van de schansen in hun huidige vorm en voor conserverend onderhoud.

*********************

Onderhoud bomen Schansen

Inventarisatie en boomveiligheidscontrole op de Draaierschans en de Roozenboomschans te Weesp in opdracht van de Stichting flora en fauna bescherming Weesp.

Het doel van het in opdracht van de stichting uitgevoerde onderzoek is duidelijkheid te scheppen omtrent de staat van de bomen op genoemde schansen. Daarbij heeft de stichting ook een boomveiligheidscontrole laten uitvoeren en opdracht gegeven voor een beheer technische beoordeling. De bomen zijn gecontroleerd op standplaats, conditie, vitaliteit en toekomstige ontwikkelingen, vandaar de gele plaatjes, die aan de bomen bevestigd werden.

De stichting heeft in een eerder stadium al verzocht aan de gemeente Weesp om noodzakelijk onderhoud te laten uitvoeren met betrekking tot het behoud van de aanwezige bomen en vanuit het oogpunt van de veiligheid.

Helaas is hier door de gemeente afwijzend op gereageerd.

Wettelijke zorgplicht

Juridisch zijn de uitgangspunten voor het controleren van bomen al jaren dezelfde.

De wet (het gaat hier om privaatrechtelijke "maatschappelijke betamende zorgvuldigheid" van artikel 6:162 lid 2 Burgelijk Wetboek) kent een oplopende reeks van aandacht die aan de bomen moet worden besteed.

Deze reeks begint met de algemene zorgplicht. Daarna volgen de verhoogde zorgplicht en de onderzoeksplicht

FLORA EN FAUNAWET

Artikel 2 van de flora en faunawet ziet toe op de zorgplicht. Dit houd in dat men verplicht is om handelingen waarvan men weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat deze nadelige gevolgen kunnen hebben voor de in het wild levende dieren en beschermde flora dient na te laten. Ook vloeit uit dit artikel 2 voort dat men een beschermplicht heeft.

Dit houdt in in de praktijk in: Het voortbestaan zekerstellen van de aanwezige populaties beschermde en in de AmvB artikel 75 genoemde dier en plantensoorten.

Uit de onderzoeken die zijn uitgevoerd komt naar voren dat het zoals gezegd noodzakelijk is om de bomen in beide parken te onderhouden, hiermee wordt het voortbestaan van de bomen veilig gesteld en ook het risico op windworp, takbreuk en /of stambreuk weggenomen.

Het uitgangspunt hierbij is geweest de bomen op een veilige manier te behouden, hierbij wordt rekening gehouden dat vele bomen op beide schansen een verblijfplaats zijn voor vele beschermde diersoorten. Holten , spleten en scheuren in bomen zijn te beschouwen als vaste rust en verblijplaatsen zoals verwoord in artikel 11 flora en faunawet. Ook als deze tijdelijk niet in gebruik zijn.

De schansen vormen essentieële foerageergebieden met vliegroutes van o.a diverse soorten vleermuizen, ook deze zijn te beschouwen als en vaste rust- en verplijfplaats volgens genoemde wetgeving.

Tijdens de boomveiligheidscontrole is gebleken dat een aantal bomen risicobomen zijn, dit komt voornamelijk door het achterstallig onderhoud.

Deze bomen kunnen op een veilige manier behouden blijven, als het noodzakelijke onderhoud wordt uitgevoerd.

Deze werkzaamheden zijn echter wel ontheffingsplichtig en dienen te worden uitgevoerd door gecertificeerde european treeworker in het bijzijn van een deskundige ecoloog met soortspecifieke kennis m.b.t vleermuizen.

Hierbij dient rekening te worden gehouden met de aanwezige flora en fauna, dat wil zeggen dat er zo min mogelijk verblijfplaatsen worden beschadigd.

De stichting staat er dus voor dat er ook in de toekomst onderhoud aan de bomen op de schansen wordt uitgevoerd, dit dus zoals gezegd niet alleen voor het behoud van de functies voor de aanwezige soorten maar ook vanuit het oogpunt voor de veiligheid van de bezoekers van de parken.

Oude bomen zijn ecologisch van grote waarden gezien de aanwezigheid van de vele holten en scheuren die bij jonge boompjes niet aanwezig zijn. als deze bomen verdwijnen zal dit zeer nadelige gevolgen hebben voor de vogels en vleermuizen.

Op beide schansen is er slechts één boom die geveld dient te worden.

Toekomst visie:

Om het leefgebied van de beschermde diersoorten op een duurzame wijze in stand te houden, dienen pioniersbomen en climaxbomen te worden behouden en opnieuw aangeplant te worden. Pioniers bomen hebben een kortere levensduur dan climaxbomen. Climaxbomen kunnen afhankelijk van de soort een leeftijd bereiken van een paar honderd jaar. Climaxbomen zijn o.a: de Quercus Robur (inlandse eik), Quercus Rubra (de amerikaanse eik), Castanea Sativa

(tamme kastanje), Fagus Sylvatica (beuk). Bij deze bomen ontwikkelen zich duurzame holtes.

Pionierbomen zijn o.a: Salix Alba (schietwilg), Betula Pubescens (de zachte berk), Populus Italica (italiaanse populier), Populus Canadensis (canadese populier).

Bij deze bomen ontstaan op jongere leeftijd holtes, deze zijn minder duurzaam (zie foto's onder aan dit stuk).

 

Het onderzoek is uitgevoerd door GROENVISIE METTE, TUINARCHITECTUUR, BOOMVEILIGHEIDSCONTROLE EN BOOMTAXATIE. Ook levert dit bedrijf bomen van

hoge kwaliteit.

Ook voor particulieren: zie www.groenvisie-mette.nl

 

 

Schansenplan 2.0:

De stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp is ontstemd dat er toch wederom wordt gesproken over ‘de toekomst van de schansen’. Dit terwijl de huidige coalitie partijen expliciet in hun verkiezingsprogramma’s hadden vernoemd niet verder te gaan met een reconstructie in welke vorm dan ook. Er zou worden ingezet op z.g conserverend onderhoud, iets waarop de stichting overigens al jaren aandringt bij de gemeente Weesp. In plaats daarvan wordt door de Weesper Stadspartij (WSP) een podium geschapen voor de landschapsarchitect de heer Roozen waarbij genoemde als enigste de kans krijgt om voor een volle zaal zijn visie te geven. Oude wijn in nieuwe kruiken zo bleek overigens uit zijn betoog. Verder bleek overduidelijk dat genoemde het niet zo nauw neemt met de natuurwaarden op de schansen.

Een boompje of wat eruit, de boel wat opstrakken, een paar muren realiseren enz.

Dit terwijl genoemde niet op de hoogte is van de huidige functionaliteit die de schansen vervullen voor de (beschermde) diersoorten die hier hun leefgebied vinden. Genoemde stelde zelf expliciet dat wat hem betreft de huidige wetgeving omtrent de bescherming van de flora en fauna in Nederland (overigens gestoeld op Europese wetgeving) geheel is doorgeslagen.

Deze gedachten gang betreuren wij.

Het valt de stichting verder op dat tijdens de avond daarbij geen andere organisatie de mogelijkheid is geboden om zijn/haar visie kenbaar te maken, men kon slecht enkele vragen stellen en daarmee was de kous af !

Overigens geeft een raadslid van de PVDA alsmede de fractie voorzitter van Groen-Links de stichting te kennen dat er door hun geen nieuw plan wordt gepresenteerd, zij zouden nog immer staan voor hetgeen zoals dat in de verkiezingsprogramma’s is verwoord.

De stichting wacht de ontwikkelingen rustig af.

 

******************

 

RECONSTRUCTIE SCHANSEN WEESP

TOCH NIET VAN DE BAAN !

 

Het leek te mooi om waar te zijn dat de huidige coalitie partijen eerder dit jaar een streep trokken door de plannen om de Schansen te reconstrueren.

De al door de provincie N-H verkregen subsidie zou zij terug gegeven zo kreeg de Stichting te horen van de politiek.Naar nu blijkt is dit geheel onjuist, want de gemeente Weesp heeft wederom uitstel gevraagd en verkregen voor het indienen van een nieuw plan.

Voor 1 maart 2015 dient de gemeente het plan voor te leggen aan de Provincie om zo toch nog gebruik te kunnen maken van de inmiddels al verkregen subsidie.

De Stichting Flora en Fauna Bescherming was evenals vele andere burgers in de veronderstelling dat de plannen van de baan waren.

 

Er zou alleen conserverend onderhoud plaats moeten vinden dat gericht zou zijn op instandhouding van de huidige natuurwaarden, zo gaven de coalitiepartijen in hun verkiezingsprogramma aan.

Op een bijeenkomst van de klankbordgroep vorige week gaf de wethouder Tuning op de vraag van de Stichting wie hem de opdracht had gegeven voor het opnieuw maken van een plan te kennen dat de coalitiepartijen Groen-links, PvdA en stadspartij WSP hiervoor verantwoordelijk zijn. Hiervoor werd de klankbordgroep opgericht.

 

Men kon tijdens de avond geen discussie voeren, maar men werd verzocht om memo’s op borden te plakken met daarop de wensen van de aanwezigen waaruit de wethouder zijn plan zal presenteren.

 

De Stichting is van oordeel, evenals meerdere burgers, dat dit niet naar kiezers bedrog riekt maar het ook daadwerkelijk is. Het lijkt de Stichting dat de coalitie partijen zich toch dienen te conformeren aan hetgeen zij in hun verkiezings-programma naar buiten brachten. Als de partijen zichzelf enigszins serieus nemen, besluiten zij de eerst volgende raadsvergadering alsnog de handdoek in de ring te gooien.

 

De gemeente Weesp heeft inmiddels al ruimschoots bewezen weinig op te hebben met de in het wild levende dieren en hun leefgebieden, hetgeen is gebleken door de vele overtredingen van de Flora en Faunawet, waarvan als gevolg daarvan momenteel nog immer een door staatsecretaris Sharon Dijksma opgelegde last

onder dwangsom van kracht is.

 

Momenteel poogt de gemeente Weesp wederom de bastions middels grove maaiwerkzaamheden kaal te krijgen, hetgeen een aantasting is van het leefgebied van vele strikt beschermde soorten. Hierover loopt momenteel de zoveelste procedure. De rapporten die de stichting heeft laten opstellen door soort gespecialiseerde ecologen worden door de gemeente stelselmatig naar de prullenbak verwezen.

 

In februari van dit jaar heeft de rechtbank al bepaald dat voor een reconstructie ontheffingen dienen te worden aangevraagd en verkregen. Deze ontheffingen zien toe op het o.a vernietigen van leefgebieden van beschermde diersoorten. Hiervan zijn de coalitie-partijen door de stichting op de hoogte gebracht maar blijkens de opdracht aan de Groen – links wethouder is dit geen reden om van een reconstructie af te zien. De reconstructie is erop gericht de contouren van de schansen goed zichtbaar te krijgen waarbij er in grote mate bomen , struiken en natuurlijke oevers het veld moeten ruimen. Er worden door de provincie N-H alsmede door de rijksdienst voor cultureel erfgoed namelijk zeer strenge eisen gesteld voor het kunnen gebruiken van de inmiddels al verkregen subsidie.

Een goed voorbeeld hiervan is het in het recent verleden verwoeste bastion de Nieuwe Achtkant die eveneens met subsidie van de provincie te lijf is gegaan.

 

De wethouder van Groen-links geeft aan dat hij binnenkort een nieuw plan aan de raad voorlegt.

Drie maal raden wat daar de uitkomst van is.

 

Verder heeft de stichting de gemeente Weesp onlangs aangeboden maar liefst 30 bomen van een behoorlijk formaat kosteloos te laten planten op het bastion de nieuwe Achtkant. Ook dit aanbod is resoluut naar de prullenbak verwezen.

 

 

De Stichting zal zich blijven inzetten voor het behoud en de verbetering van de natuur op de Weesper Schansen.

 

*******************************

 

Rechtzaak Schansen

 

Onlangs heeft de rechtzaak gediend die was aangespannen door de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp.

De Stichting Flora en Fauna Bescherming Seesp had beroep aangetekend tegen de beslissing van de Staatssecretaris van Economische zaken waarin zij weigerde handhavend op te treden tegen werkzaamheden in het kader van de reconstructie schansen en daarbij weigerde de gemeente Weesp het ontheffings traject te laten volgen.

De Stichting was van mening dat de Staatssecretaris dit onterecht weigerde omdat het in onderhavig geval gaat over het vernietigen van het leefgebied van o.a juridisch zwaarder beschermde soorten.

De rechtbank was met de stichting van oordeel dat de gemeente Weesp wel degelijk het ontheffingstraject dient te volgen en heeft de gemeente Weesp ter zitting laten toezeggen dat zij het genoemde traject zullen bewandelen. Hiermee was er geen noodzaak om de zaak verder inhoudelijk te behandelen. Voor het verkrijgen van genoemde ontheffingen dient er sprake te zijn van dwingende redenen van groot openbaar belang, hiervan is echter in onderhavig geval geen sprake en dus zouden de genoemde ontheffingen niet mogen worden verleend door het ministerie.

Verder was de rechtbank van oordeel dat de gemeente Weesp het veel te bont heeft gemaakt gezien de vele overtredingen die hebben geleid tot het opleggen van een last onder dwangsom afgelopen november. De last onder dwangsom blijft daarom van kracht. Ook was de rechtbank van oordeel dat de proces kosten van de stichting dienen te worden vergoed door de gemeente Weesp.

De Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp is en blijft de mening toegedaan dat de geplande reconstructie zal leiden tot natuurvernietiging. Ook het inzetten van de schaapskudde om zodoende de bastions kaal te laten grazen is ontheffingsplichtig.

De ruigtes en de kruidlaag op de dijklichamen dienen ongemoeid te worden gelaten voor het instandhouden van het leefgebied van o.a de ringslang en vleermuizen.

De Stichting is zeer tevreden met het verloop van de zitting en blijft zich inzetten voor het behoud van de schansen zoals ze momenteel zijn.

 

*************

Reconstructie: Rooseboom , Draaierschans en de Nieuwe Achtkant.

 

De gemeente Weesp is voornemens grootschalige werkzaamheden uit te voeren in het kader van de reconstructie van de schansen, de uitvoering van deze werkzaamheden zullen grote verliezen toebrengen aan de functionaliteit voor de flora en fauna aldaar.

Protesten van vele inwoners van Weesp zijn door de gemeente volledig genegeerd, ook de lokale politieke partijen op uitzondering de fractie van groen links geven blijk van desinteresse voor de in het wild levende dieren en hun leefgebied.ld levende dieren en hun leefgebied.

 

De Schansen hebben momenteel een zeer grote natuurwaarde met een al even grote biodiversiteit, het is de habitat van vele soorten vogels, vleermuizen en andere zoogdieren zoals de Waterspitsmuis, amfibieën, vissen en reptielen.

 

Vele jaren heeft de natuur haar gang kunnen gaan in en rond deze vesting.

Zoals stadsgenoot ecoloog/bioloog Midas Dekkers schrijft:

 

"Dank zij het verleden als Vesting ligt er om een deel van de binnenstad een groene rand als buffer tegen het steen van de nieuwe wijken. Als gemeente mag je in je handen knijpen met zo’n natuurgeschenk. Niet alleen de menselijke bewoners ook de dieren van Weesp vinden hier een toevlucht. Ongestoord door huizenbouwers of natuurbeschermers heeft de natuur hier haar gang kunnen gaan. Hier staan de laatste oude bomen van Weesp, de holen en spleten vol vogelgekwetter en insectenkrioel. Waar veel andere steden hun wallen en vestingmuren hebben gesloopt heeft Weesp de vatting om zijn hart te behouden, een situatie om te koesteren."

 

Bij de voorgestelde ingrijpende veranderingen van de bolwerken zullen verschillende natuurwaarden aanzienlijk verminderen door de massale veranderingen op alle bolwerken zullen onherroepelijk soorten verdwijnen.

Als gevolg van de voorgenomen ophoging van de bolwerken zal de nu aanwezige begroeiing volledig verdwijnen en als gevolg van de grond ophoging zullen een groot aantal (zeer oude) bomen binnen enkele jaren dood gaan.

 

Door de voorgenomen enorme verarming van soorten en van volume aan groene massa wordt niet alleen de voedselvoorziening van de vleermuizen bedreigd, door de min of meer kaalslag van de bolwerken zullen veel plaatselijk aanwezige zangvogels en vele andere kleinere dieren verdwijnen , kort gezegd – Bij de ingrijpende aanpak van de bolwerken zal langdurig verlies aan natuurwaarden onvermijdelijk zijn, zo is te zien op het bastion de nieuwe achtkant waar als gevolg van de reeds uitgevoerde werkzaamheden grote verliezen aan de natuurwaarde zijn toegebracht.

 

Stadsparken moeten ecologisch worden gezien als bron, de laan beplanting dient daarbij als verbindingsroute. Het feit dat u in uw tuin bijvoorbeeld een boomkruiper aantreft zegt minder over de kwaliteit van uw tuin maar des te meer over het feit dat er in de nabije omgeving een goed ontwikkeld stadspark is. Wanneer dit park ernstig wordt aangetast zoals de gemeente Weesp voornemens is zullen de soorten verdwijnen.

 

De stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp maakt zich hard voor het behoud van de schansen in zijn huidige vorm, zo heeft de stichting in februari 2012 het gebied al veilig kunnen stellen tegen de kettingzagen van de Gemeente Weesp door ons te beroepen op de Flora en Faunawet , de Stichting is van mening dat de uitvoering van de voorgenomen werkzaamheden in strijd zullen zijn met verbodsbepalingen uit die wet.

 

Uit onderzoeken die de Stichting heeft uitgevoerd en heeft laten uitvoeren door soortspecifieke deskundige ecologen is gebleken dat de schansen een essentieel gebied zijn voor vele soorten dieren, ook voor de juridisch zwaarder beschermde soorten zoals o.a de vleermuizen, de ringslang, de waterspitsmuis en de vogels en vissen zoals de bittervoorn, kleine modderkruiper en de rivierdonderpad.

 

 

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden, in Nederland is dat zelfs 70%. Zonder natuurbeleving vervreemden mensen van de wereld waarin zij leven, contact met de natuur inspireert, is rustgevend en goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Dit stellen ook onderzoekers van ALTERRA WAGENINGEN.

Aandacht voor stadsgroen is niet alleen voor de mens belangrijk maar ook voor het behoud van veel planten en dieren, sommige soorten komen vrijwel alleen in steden voor.

Stads groen kan helpen de negatieven effecten van klimaat-veranderingen op te vangen en een bijdrage leveren aan het terug dringen van luchtverontreiniging.

 

Natuur en Cultuur historisch slaat de gemeente Weesp ook de plank volledig mis, slechts een korte periode in de geschiedenis van de schansen zagen de schansen er min of meer uit zoals de gemeente Weesp voornemens is nu te bewerkstelligen.

In de grootste periode van de bestaansgeschiedenis van de stelling van Amsterdam waren de schansen niet kaal,op en rond de forten werden bewust en planmatig bomen en struiken geplant, het leger benutte de verschillende eigenschappen van de planten en bomen op en rond de forten zo goed mogelijk, zo verstevigden knotwilgen het taluud van de wallen terwijl de meidoorn en sleedoorn een natuurlijke prikkeldraad versperring vormden, bomen zoals de populier, de iep en de wilg dienden als camouflage.

 

Het zal dan ook voor de vogels, de vleermuizen, de waterspitsmuis, de ringslang, vele soorten vissen, amfibieën en de insecten waar zij zo afhankelijk van zijn einde verhaal zijn als het aan de gemeente Weesp ligt.

 

Uit het feit dat de gemeente Weesp zover wil gaan om toch maar tot uitvoering van het plan te kunnen overgaan blijkt dat zij geen enkel respect hebben voor de soorten die in dit gebied voorkomen en hier afhankelijk van zijn. Deze soorten zijn stuk voor stuk zeer bijzonder en veelal zelfs bedreigd. Ook heeft de gemeente Weesp in de algelopen jaren al menig maal de flora en faunawet veronachtzaamd en daarmee de wet overtreden door werkzaamheden overtreden door werkzaamheden uit te (laten) voeren op en rond de bastions waarbij dieren zijn verjaagd, verwond, gedood en waarbij hun leefgebied ernstig is aangetast. Overigens heeft bovenstaande ook op diverse andere plaatsen in Weesp plaatsgevonden.

 

Tot onze grote teleurstelling heeft de meerderheid van de politieke partijen in Weesp ondanks het feit dat zij hiervan door de stichting al meerdere malen van op de hoogte zijn gesteld geen enkele maal hun stem laten horen. Het welzijn van de in het wild levende dieren en het behoud van hun leefgebieden heeft blijkbaar voor de politiek geen enkele prioriteit. Hieruit blijkt grote minachting voor levende wezens die geen stem hebben om het voor zichzelf op te nemen.

---------------------------------------------------------

 

Hieronder treft u een overzicht van de soorten die afhankelijk zijn van de bastions als hun leefgebied

en onder Vogels kunt u de bijzonderheden lezen :

 

VOGELS

de Grote Bonte Specht de Vink

de Kauw de Putter

de Kleine Bonte Specht de Halsbandparkiet

de Fitis de IJsvogel

de Boomkruiper de Grasmus

de Knobbelzwaan de Ekster

de Gaai de Waterhoen

de Dodaars de Kleine Karakiet

de Roodborst de Aalscholver

de Houtduif de Rietzanger

de Krooneend de Zwarte Kraai

de Groenling de Rietgors

 

en nog een keur aan andere vogels (zie pagina Vogels).

 

De Schansen vormen ook een essentieel leefgebied voor diverse soorten amfibieën, zoals o.a:

(zie voor bijzonderheden Amfibieën)

 

de Gewone Pad

de Bruine Kikker

de Rugstreeppad

de Poelkikker

de Kleine Watersalamander

de Groene Kikker

 

En een essentieel jachtgebied voor diverse soorten vleermuizen zoals o.a:

(zie voor bijzonderheden bij Vleermuizen)

 

de Gewone dwerg vleermuis

de Watervleermuis

de Laatvlieger

de Ruige Dwergvleermuis

de Rosse vleermuis

de Tweekleurige vleermuis

 

De vijver en zijarmen van de Vecht rond de Bastions vormen het leefgebied van vis soorten zoals o.a:

(zie voor bijzonderheden bij Vissen)

 

de Zeelt de Paling

de Snoek de Blankvoorn

de Brasem de Kolblei

de Bittervoorn de Snoekbaars

de Rivierdonderpad de Kleine Modderkruiper

 

---------------------------------------------------------

 

De Stichting heeft momenteel een juridische procedure opgestart om zodoende te bewerkstelligen dat de Weesper Bastions in de huidige staat behouden blijven.

 

---------------------------------------------------------

Copyright © Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp