Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp
Natuur onder druk.
Zoals op veel plaatsen staat ook de natuur in Weesp onder druk, de afgelopen jaren zijn er honderden bomen gekapt en is er zeer veel andere opgaande begroeiingverwijderd, hiermee is de omvang van de groene massa aanzienlijk afgenomen en daar mee ook de biodiversiteit.
Voor vele soorten dieren heeft dit grote nadelige gevolgen, denk u bijv. aan de achteruitgang van het voedselaanbod (de insectenstand, zaden) en aan nestgelegenheden en schuil/overwintering plaatsen.
Het op grote schaal kappen van laan-beplanting heeft hieraan ook bijgedragen. Laan-beplanting heeft een grote ecologische waarde, omdat de soorten zich hierlangs verplaatsen. Het zijn feitelijk ecologische verbindingszones, die het ene gebied met het andere verbindt.
De bomen die worden herplant zijn dermate kleiner en kunnen de functie van de grote gekapte bomen niet overnemen.
Het heeft een onvermijdelijke achteruitgang voor de fauna tot gevolg, daar bovenop heeft de Gemeente Weesp het voornemen de laatste groengebieden drastisch aan te pakken metnegatieve gevolgen voor de flora en fauna.
De Stichting maakt zich hard voor deze gebieden (zie: projecten).
---------------------------------------------------------------------------
WIST U DAT:
de Iep zeer belangrijk is voor de biodiversiteit, onderzoek heeft uitgewezen dat er ten minste 77 soorten insecten van deze boom afhankelijk zijn en dat er tal van (korst-) mossen op groeien.
------------------------------------------------------------------------
WIST U DAT: dat tussen 1960 en 2010 het aantal gevederde vrienden met maar liefst 60% is achteruit gegaan, het gaat om een vermindering van ruim 3 miljoen broedparen in 50 jaar.
------------------------------------------------------------------
Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden, in Nederland is dat zelfs 70% .
Zonder natuurbeleving vervreemden mensen van de wereld waarin zij leven, contact met de natuur inspireert, is rustgevend en goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Dit stellen ook onderzoekers van ALTERRA WAGENINGEN.
Aandacht voor stadsgroen is niet alleen voor de mens belangrijk, maar ook voor het behoud van veel planten en dieren, sommige soorten komen vrijwel alleen in steden voor.
Stadsgroen kan helpen met de negatieve effecten van klimaatveranderingen op te vangen en een bijdrage leveren aan het terugdringen van luchtverontreiniging.
De onderstaande foto's laten zien hoe het groen niet en wel zou moet zijn.
ongewenst gewenst
Het kappen van Bomen.
Helaas is de Gemeente Weesp voornemens om nog 2 straten te ontdoen van hun huidige beplanting, te weten: de bomen op het laatste gedeelte van de Achtergracht, dit in het kader van het project dwars parkeren en alle Kastanje bomen aan de Nieuwstad en de Oudegracht.
De bomen aan de Achtergracht vormen een essentieel onderdeel van een belangrijke aanvliegroute voor de Vleermuizen die daarlangs van en naar de o.a. Draaierschans vliegen om te gaan jagen, ook vogels vinden langs deze route hun weg naar het park.
Er worden weliswaar weer bomen aangeplant echter de nieuw aangeplante bomen zullen een aanzienlijk kleiner in omvang zijn dan de bomen die er nu staan. Een achteruitgang voor de fauna als gevolg. Het kappen van deze bomen is volgens ons dan ook in strijd met verbodsbepalingen in de Flora- en faunawet en er dienen dan ook eerst ontheffingen te worden verkregen door de Gemeente Weesp om de bomen te mogen kappen.
Ook is het voor de mens over het algemeen prettiger te wonen of te lopen in een straat waar er nog oude bomen staan.
Deze bomen zijn niet ziek en de enige reden voor de voorgenomen kap lijkt de Stichting dan ook alleen een financiële overweging. De bomen kunnen worden behouden als men de straat ophoogt ( zoals men op vele plaatsen in Nederland al doet).
Wat betreft de bomen aan de Nieuwstad en de Oudegracht geldt in grote lijnen hetzelfde, er zijn inderdaad bomen ziek maar lang niet allemaal. Dat blijkt uit een rapport waar de Stichting de hand op heeft weten te leggen. De bomen die een direct gevaar vormden zijn al gekapt en de bomen die er nog staan, daarbij is slechts bij een deel een lichte aantasting van de Kastanjebloedingsziekte aangetoond. De bomen kunnen (met goed onderhoud) nog jaren mee. Het terug planten van uitheemse soorten is ecologisch gezien zeer ongewenst, deze bomen ( de Oosterse Netelboom) komen uit een geheel ander klimaat en kunnen de functie, die de huidige bomen hebben voor de insecten en de soorten, die daar weer afhankelijk van zijn, niet vervangen. Het zou veel beter zijn als de Gemeente de al gekapte bomen zou vervangen door soorten zoals de Els, Linde, (resistente) Iepen, de Zomereik enz.
Copyright © Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp