Natuurbescherming
Met enige regelmaat lees ik –ingezonden- oprispingen over het onderwerp natuurbescherming. Bol van het onbegrip, botheid en soms met scheldwoorden en verdraaide feiten.
Ik ben blij met mensen die zich inzetten voor natuurbehoud. In ons dichtbevolkte land staat alles wat niet meteen zichtbaar geld oplevert onder grote druk en dat is een slechte zaak. Ook als je denkt daar op korte termijn winst mee binnen te halen.
Niet alleen door verschraling van je leefmilieu. Er zijn talloze voorbeelden van insecten- en onkruidplagen of andere narigheid door vernietiging van biotopen, die vervolgens met veel gif en hoge kosten moesten worden afgewend. En aangelegde natuurperkjes kunnen zoiets niet voorkomen.
Respect voor het leven in brede zin bepaalt de kleur en de kwaliteit van je eigen bestaan. En wie zich daarvoor inzet verdient geen hoon maar hulde en bijval.
Jan Willem Jansen
==================
Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp
Actueel
Deze pagina wordt vaak bijgewerkt
BROEDSEIZOEN
Het broedseizoen is momenteel in volle gang ,een drukke tijd voor de vogels waar veel energie in wordt gestoken, in het broedseizoen zijn vogels extra gevoelig voor verstoring, verstoring van broed gevallen dient te worden verkomen.
Het verstoren van broedende vogels is verboden middels art.11 flora en faunawet.
Werkzaamheden zoals o.a. het kappen van bomen, het terugzetten van heesters en het snoeien van ander opgaand groen kan het beste buiten het broedseizoen worden verricht,zo voorkomt u dat er verstoring optreed.
Als u met de hond gaat wandelen in een natuurgebied houd u hond dan aangelijnd,zo voorkomt u dat uw hond broedende vogels opjaagt.
Jaarlijks komen er zeer veel jonge vogels in de problemen door allerlei oorzaken. De stichtng krijgt dan ook vele tientallen meldingen via de dierenambulance maar ook van betrokken Weespers die zich het lot van deze jonge vogels aantrekken. Zo kreeg de stichting onlangs een melding van een van het dak gevallen scholekster, Het meisje wat zich over het diertje bekommerde hield de jonge vogel lekker warm op haar schoot totdat de stichting de vogel ophaalde en door de dierenambulance naar het Vogelhospitaal Naarden liet brengen. Aldaar werd de ongelukkige vogel - alvorens in de warme couveuse geplaatst te worden – volgestopt met lekkers.
wilde eenden paar met jongen
meerkoet met jongen.
broedende zwaan
Sloop woningen Kastanjelaan Weesp
De woningen aan de Kastanjelaan te Weesp worden nog niet gesloopt, omdat er nog onderzoeken lopen naar de fauna aldaar.
Woningstichting Ymere heeft na constructief overleg met de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp en een deskundig ecoloog besloten dat de sloop van de woningen aan de Kastanjelaan pas kan plaatsvinden wanneer er nader onderzoek is uitgevoerd, dit onderzoek loopt momenteel nog.
Om overlast rondom de leegstaande woningen in de Kastanjelaan tegen te gaan, blijft de intentie van Ymere om de panden zo snel mogelijk te slopen.
Dit zal in ieder geval plaatsvinden in de minst kwetsbare periode van de vleermuizen en broedvogels zoals o.a de huismus. De Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp is zeer content met de insteek van de woningstichting Ymere. Zo heeft de woningstichting Ymere in samenwerking met de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp ook in andere wijken in Weesp, waar renovatiewerkzaamheden hebben plaatsgevonden, maatregelen getroffen zoals het plaatsen van vleermuiskasten en vogelvides voor o.a de huismus. Een goede zaak.
Voor meer info met betrekking tot vleermuizen om en in het huis, zie ook:
www.zoogiervereniging.nl en
www.vlem.nl.
Voor meer info omtrent vogelvides voor o.a de huismus zie www.vogelbeschermingnederland.nl
Grootschalige bomenkap Weesp
Helaas heeft de gemeente Weesp onder leiding van nota bene de verantwoordelijke Groen links wethouder Dhr. Tuning wederom de noodzaak er van ingezien om op diverse plaatsen in Weesp zeer oude bomen te kappen.
Het gaat in totaal om maar liefs 115 bomen welke worden gekapt onder het mom ziekte, zwak en misselijk. De Stichting heeft informatie waaruit blijkt dat er maar 15 bomen dienen te worden gekapt , de overige 100 bomen behoefte slechts een jaarlijkse VTA (VISUAL TREE ASSESMENT) – hetgeen ook is uitgevoerd - en er was dus nog geen noodzaak tot het kappen daarvan, aldus de boomdeskundige die door de gemeente zelf was ingehuurd.
De gemeente echter kiest er dan voor om dit deskundige advies aan de kant te schuiven en de bomen door een eigen - niet gecertificeerde medewerker - af te schrijven. De Stichting betreurt deze gang van zaken hetgeen er blijk van geeft dat de gemeente niet inziet dat juist bomen met een grote omvang een zeer grote ecologische waarde hebben. Oude bomen vormen een bron van leven voor talloze insecten die op hun beurt weer dienst doen als voedsel voor vele vogelsoorten en diverse soorten vleermuizen. Ook zijn oude bomen zaaddragend hetgeen de jonge boompjes waarvoor elke vogel zijn kop voor omdraait nog niet bieden. De gemeente Weesp pleegt feitelijk roofbouw op haar grondgebied.
Ook voor de mens zijn grote oude bomen van onschatbare waarde, het verhoogt de leefbaarheid, oude bomen vangen meer CO 2 af dan de kleine sprietjes die men als compensatie in sommige gevallen terug plant.
De Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp zal zich blijven inzetten voor het behoud van de natuur in Weesp en omgeving, en betreurt de gang van zaken.
* * * * * * * * * * *
de vangst van één dag amfibieën afvangen in een klein deel van de bloemendalerpolder.
De stichting heeft in meerdere procedures gepoogd te voorkomen dat er grondwerkzaamheden worden uitgevoerd in die periode dat de amfibieën in hun winterverblijfplaatsen zitten. Zowel de rijksdienst voor Ondernemend Nederland - het bevoegd gezag belast met handhaving van de Flora- en faunawet - als wel de rechtbank weigert vooralsnog handhavend op te treden en miskent daarbij zowel de bestaande kennis, de kennis van stichting als wel de kennis van de soortgespecialiseerde deskundigen op het gebied van de herpetofauna.
Momenteel lopen er nog 4 procedures bij de Raad van State die hopelijk er toe leiden dat de werkzaamheden alsnog worden verboden. Uiteraard Uitermeer weigert alvorens te starten met de werkzaamheden deze zaken af te wachten.
De stichting is verbijsterd dat het bevoegd gezag niet ingrijpt, terwijl zij in andere kwesties de initiatiefnemer wél hadden verplicht om in het najaar- en dus vóórafgaand aan de winterrust van de dieren - amfibieënschermen te plaatsen rond het werkgebied en de aldaar aanwezige amfibieën te doen laten wegvangen om zodoende te voorkomen dat de dieren worden gedood als gevolg van de werkzaamheden. Uiteraard Uitermeer heeft geen enkele voorzorgsmaatregelen getroffen en ziet er de noodzaak van in om de dieren letterlijk levend te begraven
De stichting in het najaar van 2015 voor de GEM BLOEMENDALERPOLDER C.V in de Bloemendalerpolder te Weesp ruim 400 amfibieën en een flink aantal muizen afgevangen om zo te voorkomen dat de dieren als gevolg van de werkzaamheden zouden worden gedood. Hoe verhoud dit zich met onderhavig geval ? Zo vraagt de stichting zich af.
Ook heeft Uiteraard Uitermeer grote delen van de dijklichamen afgegraven terwijl er op die locaties ringslangen in hun overwinteringsplaatsen aanwezig zijn, als gevolg hiervan worden de overwinterende ringslangen gedood en verwond. Daarbij komt dat Uiteraard Uitermeer van de rechter alléén een steiger mocht aanleggen en dus geen graafwerkzaamheden en andersoortige werkzaamheden mocht uitvoeren op die locatie, Uiteraard Uitermeer handelt hiermee dus ook nog eens in strijd met de uitspraak van de rechtbank, een kwalijke zaak.
Van de gemeente Weesp hoeft men ook niets te verwachten, de stichting heeft onlangs nog via de rechter kunnen voorkomen dat deze ringslangen zou doden als gevolg van werkzaamheden op de schansen te Weesp. Daarbij komt dat de gemeente - onder leiding van nota bene de groen links fractie - momenteel wederom poogt ontheffingen te verkrijgen om het leefgebied op de Schansen van vleermuizen, vogels, amfibieën, reptielen en verschillende beschermde vissoorten te mogen vernietigen.
Al deze werkzaamheden zijn in strijd met de Europese en Nationale wetgeving (artikel 9 en 10 en 11 Flora- en faunawet) op het gebied van de Flora en fauna. Het is onthutsend om te moeten vaststellen dat de wet met voeten getreden wordt en er door het bevoegd gezag simpelweg de andere kant op wordt gekeken waarbij het blijkbaar niet meer uitmaakt of er dieren worden verwond en gedood.
De stichting acht deze werkwijze van verwerpelijk, het geeft er naar het oordeel van de stichting blijkt van dat men geen enkel respect voor de in het wild levende dieren heeft.
Er leven een scala van beschermde diersoorten, 8 soorten vleermuizen, vele vogels waaronder diverse soorten uilen, de waterspitsmuis, grote modderkruiper en nog andere vele dieren op het fort die stuk voor stuk de dupe zijn van de herinrichtingsdrift van Uiteraard Uitermeer die volledig is gebaseerd op geldelijk gewin. Men wenst ruim 3000 vierkante meter aan nieuwe bebouwing te realiseren en daarbij grootschalige bomenkap ut te voeren, dit alles onder het mom van educatief bezig zijn. Einde oefening voor de diersoorten aldaar.
In de komende hoger beroepzaak bij de Raad van State zal uiteindelijk duidelijk worden of de al uitgevoerde en geplande werkzaamheden voldoen aan de Europese en Nationale wetgeving.
De stichting zal blijven strijden voor het behoud van de natuur op en rond het fort en zal zo nodig de zaak aanhangig maken bij het Europese hof van justitie.
Het Bestuur .
10-1-2016
Fort Uitermeer
Onlangs is door de stichting hoger beroep ingesteld bij de Raad van State met betrekking tot de herinrichtingsplannen op en rond Fort Uitermeer. Hierbij is om een tussenuitspraak (een voorlopige voorziening) gevraagd door de stichting. Inzet van deze procedure is dat de stichting van oordeel is dat alvorens het hoger beroep (de hoofdzaak) dient er nog geen werkzaamheden kunnen plaatsvinden, immers in de hoofdzaak zal door de Raad van State een oordeel moeten worden gegeven over onder meer het feit of de thans verleende ontheffing alwaar de stichting Uiteraard Uitermeer de werkzaamheden mee mag uitvoeren door de Staatssecretaris op juiste gronden is verleend. Verder is de stichting van oordeel dat de periode waarin men de werkzaamheden wenst uit te voeren de meest kwetsbare is voor de diersoorten, dit betreft veelal de voortplantingsperiode en de overwinteringsperiode. Als gevolg van het uitvoeren van werkzaamheden in de kwetsbare periode zullen er dieren worden verwond en gedood.
Helaas heeft de Raad van State de door de soortgespecialiseerde ecologen aangedragen beoordelingen hieromtrent miskent of deze beoordelingen over het hoofd gezien en staat zij toe dat de initiatiefnemer aanvang kan maken met enkele onderdelen van het herinrichtingsplan. Daarbij merkt de stichting op dat de uitspraak van de Raad van State zich slechts beperkt tot de diersoorten waar de thans verleende ontheffing op toeziet, met betrekking tot de overige diersoorten loopt momenteel nog een voorlopige voorziening, deze zaak moet nog dienen. Voorts heeft de Raad van State overwogen dat een procedure in het kader van een voorlopige voorziening zich niet leent voor een grondige waardering van het dossier wat één van de gronden was van het verzoek voor het treffen van een voorlopige voorziening. Of de thans verleende ontheffing op juiste gronden is verleend komt dus pas in de hoofdzaak aan de orde, welke is gepland eind tweede kwartaal 2016.
Schansen Weesp
Onlangs heeft er een voorlopige voorziening gediend bij de Rechtbank – Midden – Nederland die toezag op de onderhoudswerkzaamheden aan de bomen op de schansen. In eerdere procedures heeft de rechtbank al geoordeeld dat men geen andere werkzaamheden mag verrichten dan alléén het noodzakelijk onderhoud aan de bomen. De stichting heeft gedurende de werkzaamheden moeten constateren dat de gemeente een flink aantal takken met holten heeft doen laten verwijderen en dat men zich ook op andere punten niet heeft gehouden aan de voorschriften die zijn verbonden aan de ontheffing die de werkzaamheden mogelijk maakten. Als gevolg van deze on-missie van de gemeente zijn er vaste verblijfplaatsen van diersoorten beschadigd en vernietigd, helaas heeft de stichting hiervan proces – verbaal moeten laten opmaken. De voorzieningenrechter werd ter zitting geconfronteerd met het feit dat de gemeente aangaf nog maar twee of drie dagen werk te hebben en dat zij bij nog maar enkele bomen wat takken behoefte te verwijderen.
Dit was voor de rechter aanleiding om - met in achtneming van het feit dat de gemeente aangaf geen verblijfplaatsen meer te vernielen - toe te staan dat de gemeente de werkzaamheden mocht afmaken. Hetgeen dus niets zegt over het feit of de gemeente zich volgens de rechter aan de wettelijke bepalingen heeft gehouden, het tegendeel is helaas aan de orde.
De rechtbank heeft de gemeente verplicht om de onderzoeksgegevens van derde – waaronder die van de stichting en die in opdracht van de stichting zijn uitgevoerd – te accepteren, dit omdat de gemeente stelselmatig weigert om onderzoeksresultaten van derde te erkennen en de aanwezigheid van de diersoorten (vogels, vleermuizen, amfibieën, reptielen et cetera) dan wel de functie die de schansen voor die soorten vervult marginaliseert.
Maaien schansen
Met betrekking tot de maaiwerkzaamheden op en rond de Schansen heeft de stichting tevens een voorlopige voorziening aangevraagd bij een hoger beroep wat is ingesteld bij de Raad van State. Inzet van deze procedure is dat de stichting van oordeel is dat het maaiplan van de gemeente onvoldoende rekening houdt met de diersoorten op de schansen en dat het maaiplan tevens in strijd is met de gedragscode Flora en fauna alwaar de gemeente mee dient te werken. De Raad van State heeft de stichting in haar gelijk gesteld en geoordeeld dat de gemeente de door haar voorgenomen maaiwerkzaamheden niet mag uitvoeren totdat het college van de Raad van State een definitief oordeel heeft uitgesproken in de hoofdzaak. De stichting is hierover verheugt omdat als gevolg hiervan nu zeker is gesteld dat er in ieder geval geen dieren zullen worden verwond en gedood in de winterverblijfplaatsen.
Goede ontwikkelingen
De Bloemendalerpolder
De stichting is zeer verheugd over het feit dat de GEM BLOEMENDALERPOLDER C.V wel een partij is die het welzijn van de in het wild levende dieren zeer serieus neemt. In samenwerking met stichting RAVON en ELS & LINDE b.v. heeft het consortium het op zich genomen om goede compenserende maatregelen te gaan realiseren, dit houdt in dat er voor de diersoorten allerlei maatregelen worden getroffen om het voortbestaan van de soorten binnen de polder te waarborgen. De stichting is hierin de derde partij.
Ook heeft de stichting het op zich genomen om in samenwerking met Waternet verbeterende maatregelen te treffen voor de diersoorten die in en rond Weesp voorkomen. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld de ringslang, de amfibieën en vissen. De stichting is hier over verheugd.
Voorts heeft de stichting door samenwerking met het hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht bereikt dat er bij het project in het kader van de dijkverbetering tussen Weesp en Nichtevecht er voldoende rekening wordt gehouden met de diersoorten die op en rond de Vecht voorkomen.
Voorts heeft de stichting al goede samenwerking met bijvoorbeeld woning stichting Ymere die op haar beurt er veel aan doet te laten blijken zich verantwoordelijk op stellen naar de diersoorten die in en rond de woningen hun verblijfplaatsen hebben. Denkt u hierbij aan bijvoorbeeld vleermuizen en huismussen en diverse soorten zwaluwen.
Verder is de stichting betrokken bij de ontwikkeling van de N236 (Provincialeweg tussen Weesp en Bussum) die deels verlegd gaat worden en waar een nieuwe brug wordt gerealiseerd en tevens drie rotondes zijn gepland.
Verder zijn er diverse aannemers die uit eigen beweging de stichting al meermaals hebben benaderd voor advies bij bijvoorbeeld sloop en bouwplannen, dit is een zeer goede zaak en het geeft blijkt van interesse in het leven van de in het wild levende dieren.
De stichting hoopt in dit jaar vele goede projecten te kunnen uitvoeren in goede samenwerking met een ieder die dat wenst waar een gang naar de rechtbank dan buiten beschouwing kan blijven.
============================
Het voeren van vogels
Met verbazing heeft de stichting kennis genomen van het artikel van de gemeente Weesp waarin zij alle burgers oproept te stoppen met het voeren van vogels.
Uiteraard is de stichting van oordeel dat men er voor dient te zorgen dat de voederplekken aan het einde van de dag worden gereinigd en dat er dus geen voedsel blijft liggen.
Echter de oproep van de gemeente om maar vooral te stoppen met voeren van vogels gaat veel te ver, is gestoeld op onjuiste aannames en slaat de plank volledig mis.
Stadsvogels zijn gewend aan het feit dat zij worden bijgevoerd door de mens en zijn daar voor een deel van afhankelijk, dit verklaart het succes van de stadsvogels. Uit diverse wetenschappelijke rapporten blijkt dat vogels in de steden het beter doen dan vogels in de buitengebieden, dit is deels te wijten aan het simpele feit dat zij door de mens worden bijgevoerd en dat er in de steden en dorpen meer schuil en nest mogelijkheden zijn. Dat vogels als zij worden bijgevoerd lui worden, minder beweging zouden hebben en daardoor ziek worden is volstrekt ridicuul. Juist wanneer men bijvoert met goed vogelvoer komt dit de vogels alleen maar ten goede. In goed vogelvoer zitten namelijk alle vitaminen en mineralen die vogels nodig hebben. Goed vogelvoer vind u uiteraard in de dierenspeciaalzaak. U kunt bij de vogelbescherming Nederland speciale zomer mengelingen kopen om daar de vogels gedurende het broedseizoen en de zomermaanden mee bij te voeren. Wanneer men pas begint met het bijvoeren van vogels wanneer het streng vriest bent u feitelijk al te laat. De vogels weten de weg naar uw tuin dan niet te vinden waarbij komt dat vogels juist vóórdat de winter aanvang maakt de noodzakelijke vetlaag al moeten hebben opgebouwd. Dit lukt niet meer als de vogels hun netwerk nog moeten zoeken hetgeen op zich al veel energie kost.
Vogels die worden bijgevoerd komen in betere conditie de winter door en zullen dus tevens in betere conditie aan het broedseizoen beginnen hetgeen het broedsucces alleen maar vergroot. Door verantwoord bijvoederen zal dit de vogelstand alleen maar ten gunste komen. Daarbij merkt de stichting op dat de gemeente Weesp het heeft gepresteerd om de laatste jaren in zeer grote mate struiken bomen en overige vegetatie in heel Weesp te doen laten verwijderen waardoor het aanbod van bessen, zaden en insecten – het hoofdvoedsel van de vogels - drastisch is afgenomen. Ook worden de bomen in heel Weesp zo’n beetje tegelijk gesnoeid waardoor deze bomen geen zaden meer produceren in de herfst. Dit in acht nemende is de oproep van de gemeente Weesp niet alleen gebaseerd op ondeskundigheid maar geeft tevens blijk van grote onverschilligheid wanneer het gaat om dierenwelzijn. Namelijk wanneer men gehoor geeft aan de oproep van de gemeente Weesp zal de vogelstand in Weesp een flinke klap te verduren krijgen.
De stichting roept op om de onzinnige en onverantwoordelijke oproep van de gemeente Weesp vooral te negeren. Voert u vooral de vogels bij in uw tuin waarbij opgemerkt kan worden dat moeders met kinderen of oma het zeker niet hoeft te laten om het oude stukje brood aan de mussen of eenden te gooien.
TIPS:
Het Bestuur.
============================================
Beste natuurliefhebbers,
De stichting is geïnteresseerd in uw waarnemingen, dit kan zijn van alle soorten dieren en planten. De stichting wil het verspreidingsbeeld van de in Weesp en omgeving voorkomende soorten zo actueel mogelijk houden. Naast de eigen onderzoeken die de stichting uitvoert is het altijd wenselijk wanneer óók door derden waarnemingen worden aangeleverd.
Als u een waarneming heeft gedaan en deze ook op foto heeft vastgelegd kunt u deze waarneming aan de stichting mailen (met foto) naar
floraenfaunabeschermingweesp@hotmail.nl
De stichting zal er dan vervolgens zorg voor dragen dat deze waarneming wordt geplaatst op www.waarneming.nl of www.telmee.nl
De gegevens, ingevoerd op deze sites worden door een deskundige beoordeeld op juistheid. Wanneer de waarneming is gevalideerd en dus als juist bevonden is worden deze gegevens weer in de Nationale databank Flora en Fauna (NDFF) ingevoerd.
U kunt ook zelf een account aanmaken op één der genoemde sites waarop u uw waarneming kunt invoeren.
Bij voorbaat hartelijk dank
Het bestuur.
====================
Helaas worden positieve reacties op de werkzaamheden van de stichting door de lokale pers niet gepubliceerd. Deze ingezonden brief aan het Weespernieuws ontving de stichting van een verontwaardigde lezer van het Weespernieuws met daarbij het bericht dat deze brief al op 25 februari was ingezonden. Helaas wenst de lokale pers dit soort berichtgeving dus niet te publiceren.
===================
Subsidie gelden van provincie Noord - Holland voor reconstructie Schansen terug !
Vier jaar geleden heeft de stichting al expliciet te kennen gegeven dat de reconstructie van de schansen – zoals de gemeente die voor ogen had – op basis van alleen al de flora en fauna wetgeving niet haalbaar is. Dit gebaseerd op de aanwezige natuurwaarden op de schansen. Als eerste heeft de stichting de toenmalige wethouder Mw. Dasselaar - belast met het dossier – hierop gewezen, verder heeft de stichting meerdere malen de gemeenteraadsleden middels inspraak e.d op dit feit gewezen. Dit alles was aan dovenmansoren gericht. Men ging gestaag door met het uitgeven van gemeenschapsgeld wat ertoe heeft geleid dat er inmiddels al ruim 100.000 euro is verkwist. Ook de nieuwe coalitie van Groen – links, PVDA en de Weesper stadspartij waren helaas ziende blind en horende doof voor de door de stichting aangedragen argumenten.
Naar nu blijkt is het zoals gezegd simpelweg niet haalbaar, het belang van de instandhouding van de lokale gunstige staat van instandhouding weegt zwaarder dat het belang de schansen te reconstrueren. Is de kous hiermee nu af ? neen is hierop het antwoord. Alsnog poogt de wethouder van Groen – Links Dhr. Tuning ontheffingen te verkrijgen voor het vernietigen van het leefgebied van de strikt beschermde soorten en worden er wederom duizenden euro’s uitgegeven aan het zoveelste onderzoek naar de natuurwaarden (zie pag. laatste nieuws) terwijl men met de momenteel beschikbare rapporten die na onderzoeken van soortgespecialiseerde ecologen in opdracht van en op kosten van de stichting zijn opgesteld (in het bezit van de gemeente) al lang en breed duidelijk is welk beestje waar zit en wat de functie van de schansen voor de dieren is.
Dit is er o.a de reden van dat men nog immer geen onderhoud aan de bomen heeft doen laten verrichten, het is gebleken dat men de bomen liever ziet verdwijnen dan er zorg voor te dragen dat er conserverend onderhoud wordt verricht, hetgeen zeer noodzakelijk is. Ook met betrekking hiertoe heeft de stichting een rapport laten opstellen (zie pag. schansen algemeen) wat eveneens door de wethouder naar de prullenbak is verwezen. Men koos ervoor om zelf een onderzoek uit te laten voeren door Bomenwacht – Nederland, de conclusies uit dit onderzoek komen geheel overeen met de conclusies uit het in opdracht van de stichting opgestelde rapport. Voer zo spoedig mogelijk onderhoud uit, u voldoet als gemeente niet aan de zorgplicht, zo luide de aanbevelingen uit het rapport waar overigens eveneens word gesteld dat de gemeente er zorg voor dient te dragen dat er voldoende bomen aanwezig blijven binnen de gemeente grenzen. De afgelopen jaren zijn er ruim 2000 bomen gekapt waarvoor er een enkeling in de plaats is gekomen. Wekelijks worden er kapvergunningen verleend maar van herplantplicht lijkt geen sprake. Wanneer men op deze voet voortschrijd zijn alle natuurwaarden vanzelf verdwenen en hoeft men dus ook nergens rekening meer mee te houden, ook een manier om niets meer met de flora en faunawet te maken te krijgen.
De stichting vraagt zich af hoe het mogelijk is dat nota – bene een Groen – Links wethouder zich niets aantrekt van de adviezen die genoemde van de stichting kreeg en wederom een graai uit de gemeentelijke kas doet.
Het komt de stichting voor dat wanneer men het echt goed met de natuur en alles wat daarin leeft op heeft luistert naar het oordeel van de deskundigen.
De stichting hoopt dat de verantwoordelijke bij de gemeente zich het één en ander aantrekken en in gaan zien dat men zo niet verder kan gaan.
Het bestuur
==================
Broedseizoen
NESTKASTEN
Zorg ervoor dat uw nestkast goed schoon is voordat u deze ophangt, het beste is wanneer u de nestkast aan het eind van elk broedseizoen grondig reinigt.
Als u nestkasten ophangt let u dan op dat u de nestkast niet op een plaats hangt waar de zon er de gehele dag opstaat,de vogels raken dan oververhit en kunnen dan sterven.
Het beste is als u de nestkast op een plaats hangt die op het oosten/zuidoosten is gericht.
JONGE VOGELS
Wanneer u een jonge vogel aantreft in uw tuin of op straat waarvan u denkt dat hij verlaten is door de oudervogel, vergewis u er dan eerst van dat de ouders echt niet meer in de buurt zijn alvorens u de jonge vogel oppakt. Vaak zijn de ouders nog in de buurt en voeren het jong nog bij.
Het is verreweg het beste als het jong door de ouders wordt groot gebracht.
Treft u de vogel aan op een gevaarlijke plek bijv. op de rijbaan of binnen het bereik van katten zet het dier dan op een veilige plaats, zoals in een struik of een boom buiten bereik van katten.
Als de ouders echt niet meer komen, kunt u de jonge vogel in een doosje doen en de dierenambulance bellen (bij spoed of grote drukte zullen zij contact opnemen met ons).
U kunt de jonge vogel ook zelf naar het vogelopvangcentrum in Naarden brengen.
Als u in het bezit bent van een kat adviseren wij u de kat een belletje om te doen, dan horen de vogels het gevaar naderen en kunnen dan weg vliegen.
In de avond en nacht kunt u de kat beter binnen houden, zo voorkomt u dat de kat in de nachtelijke uren de nesten in uw buurt leeg rooft.
Jaarlijks vallen er vele duizenden vogels aan katten ten prooi,dit is niet natuurlijk de kat is immers een van oorsprong door de mens gehouden dier, dat deze zoveel slachtoffers maakt onder de vogels is ons inziens niet gewenst.
klik op de pijltjes om door te klikken, ook kunt u door te klikken op de foto hem vergroten
Deze jonge houtduif is slachtoffer van een kat geworden, de verwondingen zijn zo ernstig dat het dier korte tijd nadat deze was aangebracht aan zijn verwondingen is overleden. De vogel had een gebroken vleugel, diverse gaten in het lichaam en een gewond oog.
Deze duif werd naar ons toe gebracht door de dierenambulance.
WIST U DAT: dat tussen het 1960 en 2010 het aantal gevederde vrienden met maar liefst 60% is achteruit gegaan, het gaat om een vermindering van ruim 3 miljoen broedparen in 50 jaar.
Ballonnen
Ballonnen worden massaal opgelaten bij volksfeesten en z.g herdenkingsceremonies.
De gevolgen hiervan zijn niet te overzien.
Vogels en Vissen zien de ballonresten voor voedsel aan en eten deze op met als gevolg een gruwelijke dood.
De resten zijn immers niet te verteren door de vogel en vissenmagen en het spijverteringskanaal.
Waar het om gaat is dat de mens het inzicht dient te hebben in de gevolgen van haar handelen voor de overige levende wezens op deze planeet. Hieraan ontbreekt het helaas nogal eens.
Wij hebben iets te vieren of te herdenken en dus moeten er ballonnen de lucht in, leuk voor de kinderen !
Vraag is of men voor een kortstondig moment van plezier langdurig leed dient te veroorzaken bij een ander levend wezen.
Zou men de ballonnen ook massaal oplaten in de wetenschap dat deze een paar straten verderop weer op de grond terecht zouden komen ? Het lijkt erop dat men de gedachte wenst te voeren ‘uit het oog uit het hart’ wat tientallen of honderden kilometers verderop de gevolgen zijn lijkt ons niet te deren.
Natuurlijk zijn de foto’s en filmpjes waarop te gruwelijke gevolgen van ons handelen te zien is bij een ieder goed geïnformeerd mens bekend maar zoals gezegd, dit wordt blijkbaar genegeerd of snel weer vergeten.
Er zijn ook voorbeelden van goede initiatiefnemers van volksfeesten en/of herdenkingsceremonies bekend.
Zo heeft de gemeente Amsterdam een halt toegeroepen aan het oplaten van ballonnen en ook in Weesp heeft het bestuur van de speeltuin vereniging Don Bosco na een waterballonnen-feest het inzicht gekregen dat de vogels de ballonresten opeten. Zij organiseren dit soort evenementen dus niet meer. Zij zijn een goed voorbeeld van dat er ook organisaties en gemeenten zijn die zich wel bekommeren over de gevolgen van hun handelen.
De stichting heeft er kennis van genomen dat óók de Oranje vereniging Weesp tot voortschrijdend inzicht is gekomen. De kinderen krijgen netjes te horen dat de ballonnen niet meer mogen worden losgelaten.
De stichting is verheugd dat men inziet wat de gevolgen zijn van het oplaten van ballonen en hiertoe niet meer overgaat. De stichting hoopt dat de Oranje vereniging ook inziet dat het afsteken van vuurwerk tussen de broedende vogels net als het oplaten van ballonen iets is wat men niet moet willen.
Van het feest der mensen mag geen dier de dupe worden !
Het bestuur.
De plastic samenleving
en de gevolgen daarvan
voor de in het wild levende dieren.
Plastic een mooie uitvinding voor de mens, we kunnen niet meer zonder. Overal wordt plastic in verwerkt, kijk maar eens om u heen in uw eigen huishouding. Helaas heeft dit gemak voor de mens een groot ongemak voor de dieren opgeleverd. Grote hoeveelheden plastic drijven samengeklonterd op de oceaan rond.
Vele zeer kleine deeltjes ‘niet groter' dan een speldenknopje zweven onder water en worden door vissen als voedsel aangezien.
De vissen eten dit, worden zelf ook weer gegeten door grotere vissen en vogels en zo gaat de ketting door. Doorvergiftiging heet dit.
Plastic doppen en ander zwervend plastic materiaal worden door de vogels als voedsel aangezien en opgegeten waardoor als gevolg daarvan er vele vogels een zeer pijnlijke en langzame dood tegemoet zien.
( Wilt u de foto's groter bekijken, kunt u erop klikken. Daarna om weer terug te gaan naar de pagina op het kruisje links boven. )
In onderstaande film ... De trailer van de film "MIDWAY" van Chris Jordan ... kunt u met eigen ogen aanschouwen wat voor gevolgen ons gedrag heeft voor alleen al de vogels. Deze beelden laten niets aan de verbeelding over.
De film is gemaakt op een eiland in de Stille Oceaan op 3200 km van de bewoonde wereld.
Op dit eiland woont dus niemand, het is enkel bewoond door vogels en toch ....... Kijk eens wat er zoal gebeurt!
Deze film - Midway - moet iedereen zien en dan zijn conclusies trekken ......
( De trailer kunt u ook bekijken via: http://www.midwayfilm.com/ )
Dierenambulance Gooi en Vechtstreek : 035 - 6830300
Copyright © Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp