Landscroon
Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp
Deze begraafplaats stamt uit het jaar 1830.
Er bevinden zich vele oude monumentale graven op het terrein en de natuur heeft hier vele jaren ongestoord zijn gang kunnen gaan.
Deze begraafplaats kenmerkt zich door de specifieke begroeiing zoals o.a. naaldbomen, heesters, taxus en coniferen die op hun beurt vele soorten vogels aantrekken die men alleen aantreft in gebieden met dit soort begroeiing zoals de Zwarte Mees, de Boomklever, de Zwartkop, Ransuilen, een kolonie Blauwe Reigers, de Nachtegaal, de Wespendief enz.
Ook komen er in dit gebied zoogdieren voor zoals o.a. de gewone dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis en de laatvlieger en vele soorten beschermde muizen soorten die op hun beurt weer als voedsel dienen voor o.a. de op het terrein voorkomende ransuilen.
Helaas heeft de Gemeente Weesp ook hier zijn visite kaartje achtergelaten, zo zijn er in het recente verleden al diverse grote bomen gekapt en zijn er een groot aantal heesters/coniferen verwijderd, bovendien heeft de Gemeente het plan opgevat om deze begraafplaats te onderwerpen aan een herinrichting in het kader van het Masterplan begraafplaatsen.
Zo is men voornemens om ongeveer 250 oude monumentale graven te ruimen, een groot aantal bomen te kappen, concerten te organiseren en kunst ten toon te stellen.
Dit alles zal grote negatieve effecten hebben voor de soorten daar. De Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp maakt zich ook hard voor het behoud van de momenteel aanwezige flora en fauna en de cultuur-historische waarden binnen dit gebied, omdat de daar voorkomende soorten in sterke mate afhankelijk zijn van dit gebied met zijn specifieke begroeiing.
Op Landscroon komen div. vogels voor:
de zwarte mees,
de Blauwe Reiger,
de Boomklever,
de Zwartkop
de Ransuil
op de pagina VOGELS kunt u bijzonderheden lezen.
Hieronder de Ransuil
Copyright © Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp