De Vos

 

Deze soort behoort tot de hondachtigen en komt in verschillende ondersoorten voor in geheel Europa. De totale elengte varieert van 95 tot 125 cm waarvan ongeveer 40 cm voor in rekening komen voor de fraaie pluimstaart. De vacht is roodbruin (vosrood) van boven en wit van onderen. De kleur is echter zeer variabel. De punt van de staart is veelal wit maar kan ook soms zwart van kleur zijn. De scherpe snuit en de recht opstaande oren geven een gewiekst uiterlijk. Hij weet zich in allerlei biotopen aan te passen. Vossen zijn met recht alleseters en hoewel hun hoofvoedsel uit muizen bestaat, eten ze letterlijk alles wat ze maa

r te pakken kunnen krijgen. Zelfs plantaardige kost wordt niet geschuwd, waarbij vooral rijpe vruchten en bessen de voorkeur hebben. Vossen hebben holen waarin zij zich bij tijd en wijlen in terug trekken en waar zij hun jongen ter wereld brengen.

 

 

===============================

Stichting Flora en Fauna Bescherming

Overige zoogdieren

Waterspitsmuis

De Waterspitsmuis

 

Deze soort behoort tot de grootste van de Europese spitsmuizen met een lichaamslengte van ongeveer 70 tot 95 mm en een staart lengte van ongeveer 70 tot 95 mm. Deze soort heeft zijn leefgebied in en rond het water. Hij heeft een donkere rug en een witte buik. Aan de onderkant van de staart bevindt zich een dubbele rij stijve haren en ook de achterpoten hebben dergelijke stijve borstels.

 

Waterspitsmuizen jagen veel onder water en vrijwel alle kleine dieren die in en om het water leven, vormen hun prooi. Zelf visjes, kikvorsen, salamanders, kleine vogeltjes en zoogdieren zijn niet veilig voor deze kleine rover. Zij hebben dagelijks 2 tot 4 maal hun lichaamsgewicht aan voedsel nodig. Onder water lijkt dit diertje op een levende luchtbel, vanwege de lucht die door de vacht wordt vastgehouden. Hierdoor krijgt het diertje een zilverachtige glans. De jongen worden in het vroege voorjaar geboren, overwinteren, nemen in het volgend voorjaar aan de voortplanting deel en sterven in de herfst na ongeveer anderhalf jaar.

 

================================

De Haas

 

De Europese haas behoort tot de hazen en is stellig de bekendste uit de gehele familie. De haas lijkt veel op een konijn, maar heeft een zachtere vacht, langere oorschelpen met een zwarte vlek aan de uiteinden en langere achterpoten. Een volwassen haas wordt circa 16 cm lang met een zwart-witte pluimstaart van ongeveer 8 cm. De vacht is bruin grijs, maar rossiger op de schouders en flanken. De onderzijde is grotendeels wit. Hazen leven solitair behalve in de paartijd, als de mannetjes (rammelaars) de wijfjes het hof gaan maken. De haas slaapt bovengronds in een ondiepe kuil, ook wel het leger genoemd. De jongen zijn zogenaamde nestvlieders, zij worden geboren met een vrij goed ontwikkelde vacht en open ogen, dit in tegenstelling tot het konijn.

 

================================

 

De Egel

 

Het welbekende stekelige dier behoort tot de egelachtigen. Egels worden ongeveer 23 tot 31 cm lang en hebben, afhankelijk van leeftijd, ongeveer 6000 pennen, die in onregelmatige volgorde bij tijd en wijlen stuk voor stuk uitvallen. Het spierstelsel in de huid en het skelet zijn aangepast, zodat deze dieren zich op kunnen rollen. Door het stekelig gedeelte van de huid zijn ze aan alle kanten beschermd tegen predatoren. Helaas worden talloze egels slachtoffer van het verkeer. Geef een egel geen melk, hiervan raakt het darmen stelsel ernstig van streek. Het beste is dat u wat kattenvoer aanbiedt.

 

==============================

 

De Aardmuis

 

Dit betreft een knaagdier van de familie der woelmuisachtigen, de muis leeft in weilanden, veengebieden en lichte bossen. Hij heeft een langharige losse vacht en kleine oorschelpen die bijna geheel onder het haar verdwijnen. Het dier heeft een grijs tot kastanjebruine vacht. In de grond graaft deze muis gangen en bovengronds legt hij weggetjes aan waarlangs hij zich verplaatst. De aardmuis wordt ongeveer 10 cm lang en heeft een staart van ongeveer 4 cm. Het diertje is vrij luidruchtig en maakt knorrende en kwetterende geluidjes.

 

==========================

 

De wezel

 

De gestreepte of de wit-nek wezels behoren tot de marterachtigen. Deze slanke dieren met een lengte van 25 tot 35 cm met een staart van 15 tot 22 cm. Als de wezel bedreigt wordt komt er een kwalijk riekende vloeistof uit de stankklieren naar buiten. Zijn prooi bestaat uit zoogdieren, vogels en andere kleine dieren. Wat hij niet direct op kan slaat het diertje op in zijn hol.

 

==========================

 

Copyright © Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp