Stichting Flora en Fauna Bescherming
Wintervoedering
Stichting Flora en Fauna bescherming Weesp biedt ook direkte hulp.
Bijvoorbeeld: bij strenge vorst bijvoederen van vogels in heel Weesp
(mede mogelijk gemaakt door de Stichting Wintervoedering Gooi- en Vechtstreek en particulieren die ons doneren ).
Er wordt voornamelijk gevoerd met granen evt. aangevuld met brood.
Voor soorten zoals de blauwe reiger en de aalscholver wordt vis verstrekt.
Ook worden er door ons wakken gemaakt voor vogels zoals onder andere de IJsvogel.
Vogels die gewond, ziek of verzwakt zijn worden door ons gevangen en door de Dierenambulance Gooi en Vechtstreek vervoerd naar het Vogelopvang centrum Midden Nederland te Naarden, waar zij met veel liefde
en zorg worden opgevangen. ( Zie link Vogelasiel)
---------------------------------------------------------------------------------------------------
WIST U DAT:
onderzoeken hebben aangetoond dat vogels die in de wintermaanden overwinteren in stadswateren waar zij worden bijgevoerd in een betere conditie blijven, wat het latere broedproces ten goede komt, de vogels worden ook ouder.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
WIST U DAT:
u de vogels in uw tuin best het hele jaar mag voeren, bij o.a de Vogelbescherming Nederland kunt u speciaal zomervoer bestellen, geef de vogels in het broedseizoen alleen geen pinda’s: de jongen kunnen dit nog niet verteren en er zelfs in stikken.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
TIP: maak dagelijks uw voederplaats in uw tuin goed schoon en laat geen etensresten liggen. Hierdoor wordt voorkomen dat er ongedierte wordt aangetrokken.
De drinkbakken dienen dagelijks te worden schoongemaakt met wat bleekwater en daarna aan de lucht laten drogen. Door het schoonmaken voorkomt u dat vogels vervuild water drinken.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
*************************************************
De winter in aantocht
De dagen worden weer korter en de nachten langer, tijd om weer wat extra aandacht te geven aan uw tuin om die geschikt te maken voor het bijvoeren van de vogels en het zorgen voor overwinteringsplekken voor de egels.
Als u de vogels wilt bijvoeren in uw tuin en ook wil dat zij uw tuin blijven bezoeken dan volgen hier enkele tips:
- U kunt het beste al beginnen met voederen wanneer het nog niet al te koud is, zo weten de vogels de weg naar uw tuin al te vinden als het echt gaat vriezen en kunnen zij al beginnen met het aanleggen van een vetlaag.
- Uit onderzoek van de vogelbescherming Nederland is gebleken dat wanneer u de vogels bijvoert deze in betere conditie zijn als het broedseizoen weer begint, dit komt het legsel en de mate van succesvol uitbroeden en opgroeien van de jongen weer ten goede.
- Zorg ervoor dat u op verschillende plaatsen voedsel aanbiedt, zo voorkomt u dat de kleinere vogels door de grotere worden verjaagd.
- U kunt het beste direct in de ochtend het voedsel aanbieden en dat desnoods in de loop van de dag bijvullen.
- Zorg ervoor dat er geen voedsel op de grond blijft liggen aan het einde van de dag, zo voorkomt u dat u ongewenste bezoekers zoals ratten aantrekt.
- Het beste is om te voeren met een mengsel van zaden en granen, in de dierenspeciaalzaak zijn bijvoorbeeld kant en klare wintermengsels te koop.
- Vogels zoals spreeuwen, kauwtjes en de halsbandparkiet zijn gek op zoete appels.
- Zorg altijd dat er voldoende vers drinkwater aanwezig is en het liefst op verschillende plaatsen.
- Zorg ervoor dat u elke dag de voederschalen en drinkbakken met een beetje bleekwater goed schoonmaakt en aan de lucht laat drogen, zo voorkomt u dat de vogels vervuild voedsel en /of drinkwater tot zich nemen. Vervuilde voederschalen en drinkbakken vormen namelijk een prima plek voor ziektekiemen.
- Voor de kleine vogels kunt u gebruik maken van zogeheten voedersilo’s, hier kunnen de grotere soorten niet gemakkelijk bij. Deze zijn te krijgen bij de dierenspeciaalzaak.
- Vogels zijn ook gek op vetbollen, rozijnen, pinda’s, trosgierst enz.
U kunt ook pindakaas aan enkele takken smeren of in een op zijn kant gelegen pot aanbieden.
Als u deze tips ter harte neemt zult u merken dat u de gehele winter veel vogels in uw tuin krijgt en houdt waar u van kunt
genieten.
Als u buiten de watervogels in en om de wakken wilt bijvoederen denkt u er dan om dat u voldoende voedsel meebrengt, het kost de dieren, die erop af komen namelijk meer energie dan het ze oplevert wanneer zij net te laat komen, omdat het voedsel al op is.
Let er ook op dat als u dagelijks op dezelfde plaats voert en u de vogels zo benaderd dat zij niet op de rijbaan op u staan te wachten, de vogels zijn minder vaak traag, minder alert en worden op die manier makkelijk verkeersslachtoffer.
Het beste kunt u voeren met gemengd graan eventueel aangevuld met wat brood, aalscholvers en reigers zijn dol op vis wat u dan ook gerust kunt aanbieden.
Overwinteringplekken voor de egels
Als u wilt dat de egels in uw tuin overwinteren dient u ervoor te zorgen dat er voldoende bladhopen aanwezig zijn. Deze kunt u makkelijk aanleggen omdat er voldoende aanbod is van vallend blad in de herfst. U kunt bladafval ook mengen met snoeiafval van de heesters en/of stuiken, die u in het najaar heeft gesnoeid.
Als uw tuin bladvrij is en er zijn dus geen geschikte plekken voor de egels om in en onder te kruipen zullen deze dieren uw tuin mijden.
Geef egels geen melk want daarvan raakt het darmen stelsel van streek.
Egels zijn dol op kattenvoer uit blik, wat u dan ook gerust mag geven.
Wanneer u overdag in de wintermaanden een egel aantreft, duidt dit erop dat het dier ziek of verzwakt is of is verstoord uit zijn winterslaap. U kunt het dier het beste met een doek oppakken en in een doosje zetten waarna u contact opneemt met de dierenambulance gooi en vechtstreek onder nummer:
035 – 6830300.
Voor meer informatie over egels kijk op de pagina linken bij egelopvang.
************************************
Dierenambulance gooi en vechtstreek : 035 – 6830300
Copyright © Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp